Vandaag gaat het over zondag.

Zondag rustdag. Alsof er sneeuw ligt, is de stilte in de wereld gevallen. Geen kar ratelt, de honden houden hun muil, zelfs de wind ligt plat. Er wordt in alle kalmte ontbeten. En daarna pas aangekleed. De radio speelt zachtjes. Geen reclame. Geen luidruchtige commentaren. Pas om 12 uur zal GBJ Hiltermann voor even de toestand in de wereld verstoren. Wij gaan in ganzenpas over straat. Op kousenvoeten naar de kerk. Men knikt elkaar voorzichtig toe. De pastoor preekt op gedempte toon. Het koor zingt kalm het Gregoriaans. De kerk gaat rustig uit. Maar dan snel wat boterhammen in de tas en haastig in de benen. Tromp&Zonen. Schoenen uit, sokken uit, op blote voeten door het mulle zand van Hollands duin. En boven, met de kop in de wind en de blik op zee, mogen we eindelijk los, hoog springend, wild zwaaiend en luid joelend hals over kop naar beneden, laten horen dat we er zijn, de einder tegemoet.