Vandaag gaat het over saamhorig.

De nu 80-jarige ex-politicus Marcel van Dam schreef een paar jaar geleden in de Volkskrant over saamhorigheid. Gevaarlijk, want ouderwets. Ik heb het artikel bewaard. Voor nu, blijkbaar! Van Dam droomde van een ‘Bezorgd BV’ , met leuke, kleine banen voor senioren die post en kranten gaan bezorgen, klusjes aannemen en boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet meer kunnen, terwijl ze en route wijkprobleempjes als een kapotte lantaarnpalen signaleren en doorgeven. ‘Ik weet het, dit zijn hopeloos conservatieve gedachten van een mastodont. Dit is niets voor de overheid, want het zou ons gelukkiger kunnen maken en dat is geen taak voor de overheid,’ schreef Van Dam er cynisch bij. Nou… 2300 jaar geleden leerde de grote Aristoteles ons al dat het doel van de staat moet zijn om zijn burgers tot volledige ontplooiing te laten komen. Van Dam is oud, zeker, en hij droomt, maar hij krijgt nog eens gelijk. Want de zorg voor elkaar komt uiteindelijk vanzelf. Als we straks met vier miljoen afhankelijke 80-jarigen zijn (en lang niet genoeg jongeren om voor ons te zorgen), moet je eens kijken hoe saamhorig we worden.