Vandaag gaat het over fatsoen.

Ik schreef eerder al over de gebiedende wijs. Doe dit. Koop dat. Bel op. Beleefd vragen of uitnodigen is er niet meer bij. En we waren als Nederlanders al zo direct. Het directe maakt ons lomp, boers, onbeschaafd. Luister naar en huiver bij radio (en tv). De presentator van NPO 1 krijgt een te interviewen persoon aan de lijn, introduceert het onderwerp van gesprek en beveelt: Leg uit! Serieus, dat zegt hij. Leg uit! Om halverwege de eerste zin van het geschrokken antwoord alweer te onderbreken. En na een minuutje zelf, hortend en stotend, het antwoord van de uitlegger volstrekt overbodig en incorrect te herhalen en afscheid te nemen zonder gedag te zeggen. Volgende onderwerp. Leg uit! Haast, haast, haast. Ook daar schreef ik al over. Helpen doet het niet, maar dat wist/weet ik. Opluchten doet het wel.