Vandaag gaat het over deugd.

Weet u het nog? Het waarden- en normendebat? Balkenende was de naam. Over waarden en normen gaat het nu op een heel andere toon. Die van Rutte c.s.. Het ‘wilt u?’ van toen is nu ‘gij zult’. Wet- en regelgeving. Handhaving. Keihard aanpakken. Megaboetes. Van die dingen. Hoogste tijd om weer eens te kijken naar deugden. Klinkt ouderwets, ik weet het. Maar wat is er eigenlijk ouderwets aan vriendschap, aan luisteren, aan helpen? Delen is zelfs ‘in’! Wat ik mooi vind aan deugden is dat ze voor iedereen op zijn of haar manier in de praktijk van alledag toepasbaar zijn. Als je lang schoft was, kun je morgen beginnen: terug naar beter begrip, fijnere omgang. De waarde van deugden is dat ze te voet gaan, stapje voor stapje, de zwakte van steeds strengere wetten en regels is dat ze te paard komen, wel snel, maar hoe stoer je ook spreekt, een mens laat zich niet dwingen door woorden.