Vandaag gaat het over transgender.

Antony Hegarty (Anohni) is een Engels/Amerikaanse zanger/kunstenaar die als man is geboren maar zich vrouw voelt. Op You Tube vind je voorbeelden van zijn zachte, ronde gezicht met die hoge zangstem vol weemoed. Antony kan ook prachtig denken en praten. Zijn hoofd puilt uit van de rijke gedachten. Zachtjes en voorzichtig vertelt hij over hoe moeilijk het voor hem was om zo anders te zijn en hoe hij heeft geleerd om daar mee om te gaan. ‘Het voordeel van mijn transgender zijn,’ zegt hij, ’is dat ik tot diep in mijn ziel kan voelen hoe groot de biologische verschillen zijn tussen man en vrouw.’ Helaas, vindt Ant

ony, zijn er in onze westerse cultuur voor mannen nauwelijks mogelijkheden om de vrouwelijke kant die ze ook hebben, te ontwikkelen. ’We leven in gescheiden compartimenten, waarbij de mannelijke kant in alle opzichten dominant is.’ Hegarty’s toverwoord is ‘zachtmoedigheid’. De moed hebben om zacht te zijn.