Vandaag gaat het over bus.

Op een loeihete vrijdagavond, als er om acht uur nog honderden badgasten in zee drijven, staan er honderden anderen opgepakt bij de bushaltes langs de boulevard van Bloemendaal aan Zee. Aangevuurd door de overheid die oproept om ‘het openbaar vervoer te nemen en de auto te laten staan’ zijn ze met de bus naar zee gegaan en komen ze nu in 33 graden van een koude kermis thuis. Elk half uur passeert ze zonder stoppen een bus, overvol geladen met strandgasten op weg naar treinstation Haarlem. De achterblijvers kunnen niet anders doen dan woedend en wanhopig achter blijven. Met uitzondering van een bevallige Française die vlak voor onze auto aarzelend de weg opstapt met een klein, bescheiden duimpje omhoog. In de remmen! Dolblij duiken zij en haar dochter achterin, de meute verbijsterd achterlatend. Ze kunnen, zeg ik tegen mijn dankbare lifsters, daar bij die halte alleen maar boos zijn op zichzelf. Hadden ze maar eerder moeten gaan doen wat ze na dit Franse voorbeeld ongetwijfeld ook doen: liften. Blijft dat de planning bij Connexxion vele malen beter kon. Hoezo connect? Wel fijn voor mij trouwens. Er gaat niets boven een goede daad. Alhoewel. Ik had de hele avond airconditioned heen en weer moeten gaan rijden en zo tientallen geroosterde toeristen blij maken. Niet aan gedacht. Stom, stom.