Vandaag gaat het over jong.

De komende jaren krijg de Nederlandse jeugd er 2 miljoen bejaarden bij. Gratis en voor niks. Bejaarden zijn in toenemende mate eigenlijk tejaarden. Er zijn er te veel en ze worden te oud. Dan zitten ze al gauw in de weg. Het praktische antwoord dat we daar op gaan vinden is de vervolmaking van euthanasie naar een voltooiing van het bestaan met de zelf in te nemen eindeleven-pil. In afwachting daarvan hebben we een cultureel/psychologisch antwoord voor het teveel gevonden. Het heet: Forever Young. Plastische chirurgie, botox en fillers maken ouderen jonger, dat wil zeggen gelijksoortig strak getrokken monsters. En er is meer. Tachtig, hebben we met elkaar afgesproken, is eigenlijk zeventig. Zeventig is zestig. En zo verder. Waarom zou je na 50 jaar trouwens stoppen met werken? Toch liever wel? Zeil dan tenminste tot je negentigste de wereld rond. En slik supplementen voor een ‘gecontinueerd, robuust seksleven’. In welke haven dan ook. Helaas helpt het allemaal weinig. Oudjes verstijven en verstoffen zichtbaar en voelbaar, ook met gave gebitten en rimpelloze voorhoofden. Jong ligt simpelweg te ver weg: tussen 18 en 28 ben je het, jong. Daarna treedt onvermijdelijk al de neergang in. Zeggen de 18- tot 28-jarigen! Pas als er, zoals vroeger, weer veel meer jongeren zijn dan oudjes, zal de trend zich keren. Opa’s worden dan weer wijzen, oma’s weer schatten. Forever old. Maar dat duurt nog even.