Vandaag gaat het over luisteren.

Er wordt in de mensenwereld veel meer gesproken dan er wordt geluisterd. Luisteren is blijkbaar een moeilijker vak dan spreken. Zoveel boodschappen die worden gezonden, zo weinig informatie die aankomt. En zeker niet op de manier die de zender heeft bedoeld. Het gevolg is de grote kakafonie van het misverstand. Juist in deze tijd heeft de ontwikkelde mens vrije tijd om na te denken over ‘de dingen des levens’ en maakt hij daarbij dolgraag gebruik van technologie waarmee hij zijn mening de wereld in kan slingeren onder het motto: ‘OK, wij weten het, nu de rest van de wereld nog’. Het gevolg is wel, dat we met elkaar zo druk zijn met zenden dat er geen ruimte is voor luisteren. Komt bij dat vijf zesde van de mensen schurken, gekken of stommelingen zijn, meende Schopenhauer. En hij voegde er het volgende advies aan toe (dat hij overigens had geleend van Von Schiller): ‘De ware mens moet zich verre houden van de mensen.’ Dat scheelt de zendende mens in ieder geval de teleurstelling van het niet gehoord, gezien of gelezen worden.