Vandaag gaat het over tante.

En oom. Ze zijn er niet meer, tantes en ooms. Vroeger ging je regelmatig logeren bij je tante. Of nam je oom je mee voor een ritje in zijn nieuwe Opel. Joepie! Met een ijsje toe. Vroeger was je het petekind van je peetoom en peettante, die bij je geboorte waren gevraagd door je ouders met als taak om je bij verjaardagen extra te verwennen en in het algemeen extra op je te letten, wie weet je een erfenisje toe te bedelen of, als de nood echt aan de man kwam, je in huis te nemen, voor een tijdje of altijd. Allemaal weg. Familie is tegenwoordig gezin plus opa’s en oma’s. Met het verdwijnen van de familiekring op verjaardagen, massaal rond salontafels met koffie, gebakjes, sigaretten, jonge borrels en advokaatjes, verdwenen ook de ooms en tantes. Ze zijn er nog wel, genetisch gezien, maar ze tellen niet meer. Vanuit de gekrompen kring stappen we in een keer over naar de weidse verten die e-bike, auto, trein, vliegtuig en internet ons bieden. Toch?