Vandaag gaat het over saai.

Arnon Grunberg stopt woensdag met zijn Voetnoten in de Volkskrant. We moeten het stellen zonder de opwinding van zijn denken en doen, altijd, zo leek het, in een ver weg hotel, altijd met de vriendin van de dag aan het uit eten, altijd veel houdend van zijn moeder, altijd het laatste boek gelezen hebbend, de nieuwste film gezien hebbend, de moeilijkste wiskundige, filosofische of machtspolitieke theorieen begrepen hebbend, en met dat alles in 8 jaar van 52 weken = 416 x 6 dagen x maximaal 149 woorden = maximaal 371.904 woorden opgestegen naar de troon van gelauwerd icoon. Hoe saai daarbij vergeleken was het leven van ons, zijn lezers. Laten we hopen op een bedremmelde opvolger, zo iemand van wie we kunnen zeggen: hij of zij moet het nog leren, maar wie weet schuilt er een Sylvia of een Bert in haar/hem.