Vandaag gaat het over witte vrijdag.

We zwerven met vrienden door de Moorse straatjes van oud-Altea aan de Costa Blanca. Het is een zwoele maartavond, liefdevol beschenen door een grote, ronde maan. Op deze Witte donderdagavond van de Semana Santa, de Heilige Week, zien wij, de horden toeristen die uit heel Europa naar hier zijn gevlogen, vanachter onze borden en glazen hoe de Spanjaarden met passie in plaats van Passion hun tradities bewaken. Dwars door het gedrang zwieren ze met hele families, oma’s, opa’s, pubers en baby’s incluis, tot in de vroege nacht van kroeg naar kerk, even een cava tapas maar ook de wijd openstaande deuren van de San Francisco door om binnen Maria sterkte te wensen die straks, op Goede Vrijdag, haar zoon van het kruis moet halen, het kruis dat in deze uren even theatraal als massaal in de Andalusische dorpen en steden door de straten wordt gesleept, niet uit schuld, wel als boete, zo voelt het, en in ieder geval als diep doorleefde herinnering aan.