Vandaag gaat het over revolutie.

Mensen houden niet van revolutie. Ze zijn er bang van. ‘Bang van’ betekent: niet precies weten waarvoor je bang bent, maar daarom juist. De laatste tijd wordt er veel geschreven en gesproken over de enorme kloof tussen arm en rijk. Niet langer wordt bedoeld die tussen Afrika en Europa maar die tussen ons en het selecte groepje miljardairs dat straks 50 procent van alles bezit. Dat zou tot revolutie kunnen leiden. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Opstand ja, maar waar en hoe? Er is geen Ba

stille meer om te bestormen. En er zijn nauwelijks hooivorken nog. Bovendien, we willen niet dat we de supermarkten en de pinautomaten leeg aantreffen! Dus nooit meer revolutie? Denk aan de juiste stem op het juiste moment. Het juiste woord op de juiste plaats. Denk aan de vlam die vuur maakt van hout dat gortdroog van het wachten is. Het kan. En soms, op een dag als vandaag, met een vals referendum en ‘op wie zal ik nu weer eens stemmen?-verkiezingen, zou je het stiekem nog bijna wensen ook. Mits je ijskast gevuld is dan.