Vandaag gaat het over paspoort.

Ik moest aan een nieuw. Voor de prijs van 65.30 euro betwijfelde de baliemedewerkster of ik nog wel de 1.71 meter mat die in mijn oude paspoort stond vermeld. Of ik maar even tegen de lat aan de muur wilde gaan staan. 1.69 meter. ‘Ziet u wel, dacht ik al.’ ‘U bent gekrompen,’ zei ze er nog net niet bij. Bedremmeld overhandigde ik de foto’s die ik vlak daarvoor in het hokje had laten maken, op haar verzoek zonder bril. Niet om aan te zien! Ik leek/lijk wel een misdadiger die zojuist tegen zijn wil uit zijn geriefelijke cel is ontslagen en nu de kou in moet. Erger nog: de foto lijkt totaal niet! Maar zij toonde zich na een blik op mij en raadpleging van wel 20 voorwaarden waaraan een pasfoto tegenwoordig moet voldoen, tevreden. Voordeel van onze paspoortinnovatie is weer wel, dat je ook als getrouwde man de achternaam van je partner kunt gebruiken. Met een Trump die de wereld terroriseert is dat, als je zelf Tromp heet, een onverwachte kans. Ik mag nu officieel door het leven als Ferry Tromp-van der Raadt of als Ferry van der Raadt-Tromp, of, nog beter, als Ferry van der Raadt. ‘Sjeik hoor,’ zou m’n moeder zeggen, die, geboren als Esther Hazenberg, een bloedhekel had aan de nieuwe achternaam die ze 55 jaar heeft moeten dragen.