Vandaag gaat het over fijn.

Fijn weekend hoor! Fijne auto heb je! Fijne verjaardag gewenst. Was het fijn in Spanje? Waar komt dat ‘fijn’ ineens vandaan? Hoezo fijn? Goed weekend, oké

. Comfortabele auto, zeker. Leuke verjaardag, gezellige verjaardag, prima. Was het mooi, warm, zonnig, rustgevend, spannend, interessant in Spanje, allemaal goed. Maar fijn? De oorspronkelijke betekenis van ‘fijn’ is dun, klein en niet grof, als in ‘een fijne stof’. Mijn ouders maakten daar op het raam van hun zuivelwinkel ‘fijne vleeschwaren’ van. Om de geachte clientèle duidelijk te maken dat het hier om ham en lever van goede kwaliteit ging. Mogen we dus aannemen dat we met ‘je bent een fijne meid’ een dunne, niet grove meid van goede kwaliteit bedoelen? Nee, zult u zeggen, we bedoelen dat ze een lieve meid is, goed van karakter, gezellig, sociaal, hartelijk. ‘Fijn’ is een container begrip geworden, goed voor van alles. Gemak dient de mens, ook in de taal. Fijne dag!