Vandaag gaat het over tulp.

De Dam in Amsterdam kleurt bont en blauw van 200.000 tulpen. Promotie! Wie wil mag er maximaal 15 gratis plukken. Duizenden liefhebbers wachten geduldig in lange rijen. Een is er van 700 kilometer ver komen aanrijden. Een oude vrouw vertelt dat ze een bosje plukt voor haar jarige zoon die 30 jaar geleden overleed. Nederland produceert dit jaar 2000 miljoen tulpen. Daarvan gaan er 1600 miljoen naar het buitenland. In de vaas blijven ze 5 dagen goed. Tulpenmania. Waar een klein land al niet groot in kan zijn. Mijn moeder koos altijd voor witte fresia’s. ‘Kleine bloemetjes voor een groot hart,’ zei mijn vader dan. Op haar trouwfoto van 28 januari 1947 geen fresia's, maar ook de lelietjes van dalen vallen

in haar handen samen met het wit van haar jurk. Bloemen en mensen, houen zo.