Vandaag gaat het over verdwijnen.

In Engeland wordt deze winter van de ouders gevraagd om hun kleine kinderen te laten inenten tegen de griep, opdat ze als kleinkinderen hun opa's en oma's niet zodanig ernstig aansteken, dat die in grote getale vroegtijdig van het toneel verdwijnen. Het is een hele zin, maar hij klopt en is waar! Het enige waarover je kunt discussiëren is 'vroegtijdig' want dat is een relatief begrip. Feit is dat ze in deze donkere dagen in Brexitland met honderdduizenden te bed moeten, met tienduizenden wekenlang lopen te snotteren, hoesten en rillen, en met duizenden tegelijk voor de bijl gaan, meestal aan longontsteking. De getallen in ons land zullen anders zijn, maar het verschijnsel niet. Vraag is of de Engelse (en Nederlandse!) jonge ouders aan de oproep tot prikken gehoor gaan geven. Vraag is of de jonge mannen die voor hun grootouders een enorme katapult bedachten om ze op hun verzoek 'tijdig en vredig’ vanaf het Scheveningse strand de zee in te schieten gewoon balorig dronken waren, of dat ze onbewust een oergevoel tot creatieve uitdrukking brachten: wat eens een grijze golf was is grijze plaag aan het worden.