Vandaag gaat het over zeventig.

Ik ben het. Er waren zeven delen. Tien jaar kind, tien jaar jongen, tien jaar minnaar, tien jaar man, tien jaar bouwer, tien jaar afmaker, tien jaar opa. De eerste twintig jaar ben je leerling. Op school, op het schoolplein, bij de meisjes. Dan ben je veertig jaar producent: van een verbond, van kinderen, van goederen en diensten, van kennis en kunde. Nu ben ik al tien jaar consument, profiterend van de productie van anderen, een leven van brood en spelen. Het zijn van producent beviel me beter dan dat van consument. Meer aanwezig, minder passief, zinvoller vooral. Daarom niet getreurd. Er rest nog een decade om het leven te voltooien. De rest is een ongewisse bonus, van ongewisse kwaliteit. Ik tel in tien jaren. Nog 500 maandagen, 500 woensdagen en 500 vrijdagen. Nog zoveel te leven en schrijvend te ontdekken. Ik heb er zin in.