Vandaag gaat het over denken.

In welke wereld leven we? In de wereld van de dingen, van de materie, dat zeker. En in de wereld van onze ervaringen, onze gedachten, meningen en gevoelens. De filosoof Karl Popper heeft nog een derde wereld gedefinieerd: die van de ideeën, denkbeelden en theorieën. De grote massa heeft met een derde wereld niet veel op. Die is er voor politici en, jawel, de filosofen. In onze dagelijkse praktijk hebben we voldoende aan de dagelijkse antwoorden op vragen als: waarom is het zo koud in huis? staat de vuilnisbak al buiten? wat zullen we eten met Kerst? hoe was het op kantoor? heb je nog in de file gestaan? en, de belangrijkste: hou je nog wel van me? Sociale en asociale (want niet-inte

ractieve) media beheersen in toenemende mate onze werelden 1 en 2. Voor wereld nummer 3 blijft er, als je niet oppast, hoegenaamd geen tijd over. Toch kunnen we niet zonder. Want als het lang stil en vroeg donker is, dringen de grote vragen des levens zich aan ieder van ons op. Wat is mensheid? Waarom verschillen we zo? En wie ben ik dan? Wat is mijn lot? En mijn bestemming? Wie kan mij leiden? Belangrijk is dat het hier niet in eerste instantie om de antwoorden gaat, maar om het denken over.