Vandaag gaat het over natuur.

In ons leven zijn de belangrijkste vragen die naar de oorsprong en de zin van ons bestaan. Wie zijn we? Waarom zijn we? En wat hierna? Geen religie, wetenschap of filosofie heeft ons daarop een afdoend antwoord kunnen geven. Mijn vraag is niet zozeer die naar de zin van ons bestaan, maar naar de oorzaak van het feit dat we er met z’n allen maar naar blijven zoeken. We zouden er toch in kunnen berusten dat er geen antwoord is? In alle bescheidenheid zeg ik: kijk naar de natuur. En blijf je verbazen over de onwaarschijnlijke finesse, schoonheid, creativiteit en diversiteit waarmee bloemen, planten, dieren, stenen, bomen, rivieren, oceanen, insecten en wat al niet meer zijn gevormd. Dat het kan! roepen we dan. Als de evolutie blijkbaar in staat is tot zulk een productie, dan mag het niet verbazen dat de natuur ook in staat was mensen te maken. Zo geweldig veel intelligenter en uitzonderlijker dan al het andere zijn we nou ook weer niet. Zie alleen hoe we als soort onveranderd koppig steeds weer in dezelfde fouten van oorlog en geweld vervallen. Dus, zou je zeggen, geldt voor ons wat voor de hele natuur geldt: we kwamen er, we zijn er, we zijn er geweest. Punt.