Vandaag gaat het over A-cohol.

Zondag is het 12 weken geleden dat ik stopte met drinken. Niet toevallig is dat de Internationale Dag van de Ouderen. Wijsheid komt met de dagen. Het daagt je dat ook een lever een leven heeft, dat zelfs een darm eindig is. Ik ben acht weken zonder een drup geweest. En reed verdomme niet een keer in een politiefuik voor een blaastest. Nu ben ik op doktersadvies (geintje) weer heel voorzichtig begonnen. Van de week stonden er op een zonovergoten terras in St. Tropez vier bleke 25cl flesjes tonic op de borreltafel. Dat is toch echt te gek voor woorden. Af en toe een slok muss sein. Vooral een loepzuiver biertje van de tap en een opwindend glas rood bij het eten heb ik gemist. Die pak ik weer op. Met in het achterhoofd de dwingende raad van een vriend: niet meer dan een glas per dag; nooit twee. Als je dat doet is alles voor niets geweest. En niet elke dag! In Spanje serveren de bars sinds kort heerlijk nul procent bier van de tap! Super. Nul procent wijn is nog altijd niet te zuipen. Een kans in de markt. Een nabije neef staat al 60 dagen droog. In navolging. Menigeen gaat manmoedig met me aan het water. Ik voorzie dat een zaaltje vol lege wijn- en bierflessen na een feest op termijn gaat verdwijnen, net als de glaasjes met Peter Stuyve

sant- en Caballero sigaretten uit de blauw van de rook staande kamers van vroeger. A-coholisch maakt staat. Ik ben er blij mee. En tel mijn knopen. Tien blauwe, een bier, tien blauwe, een wijn.