Vandaag gaat het over glorie.

Precies 25 jaar geleden was ik op de Wereldtentoonstelling in Sevilla als presentator/interviewer van een symposium over 'De toekomst van Europa in de wereld'. Sprekers waren Hans van Mierlo, Wisse Dekker (destijds CEO van Philips) en Henry Kissinger (voor de jonge lezers: befaamd ex-minister van Buitenlandse Zaken van de VS). Kissinger had als internationale beroemdheid geweigerd te komen als hij werd geïnterviewd door David Frost, de fameuze Engelse Tv-presentator die hem, Kissinger, ooit had beledigd. Dus werd ik ingevlogen. Why not?! Ik zat poepnerveus op een bankje in het poep

chique Alfonso hotel te wachten totdat de kleine, grote man, omringd door bodyguards en zenuwachtige organisatoren, door de prachtige hal naar mij toe kwam lopen om de zaak voor te spreken. Hij ging naast me zitten en zei: 'Well Mr. Tromp (what's in a name?), you're in charge, give me your ideas'. WoW! 'Kunt u uw speech wat bekorten zodat we tijd hebben om met Van Mierlo en de zaal een echte discussie op gang brengen?' probeerde ik. De organisator schrok zich kapot maar Henry vond het een 'grand idea' (en zijn vrouw ook). Zo geschiedde. Toen ik de Japanse ambassadeur die bij wijze van vraag een veel te lang betoog hield, corrigeerde met ' Sir, may I softly urge you to come to your question now,' kneep Kissinger me onder de tafel in mijn dijbeen en fluisterde: 'Well put.' Zo hebben we allemaal in ons leven wel eens een moment van glorie.