Vandaag gaat het over Onze Lieve Heer.

Als katholiek jongetje ben ik opgegroeid met Onze Lieve Heer. Deze aanspreekvorm was een zo vertrouwd begrip dat je er niet over nadacht. Maar nu, na 60 jaar, zomaar midden in een hete septembernacht in het ooit zo Moorse maar sinds 600 jaar oer-katholieke Sevilla, bedenk ik me ineens wat een bijzondere uitdrukking dat eigenlijk is voor een God die Almachtig heet. Kan een goddelijke Heer lief zijn? Blijkbaar. Nu je het zegt: hij was ook Onze Vader die een Goede Herder was! Wat een fijn geloof toch. Waarom zijn we het kwijt geraakt? Geen wonder dat er nog een paar miljard zijn die zich in hun ellende koesteren in het bezit van een Onze Lieve Heer. Wij rijke rationalisten krijgen dat niet meer voor elkaar, maar toch, zo in je eentje in het donker wakker liggend, is het een troostrijke gedachte dat die lieve Heer, samen met zijn moeder Maria, voor de Sevillanos nog elk jaar menige uitzinnig devote processie waard is.