Vandaag gaat het over melk.

De prijs van melk is dit jaar met dertig procent gestegen. Als oudste zoon van een melkboer die met de opbrengst van de witte motor acht bloedjes van kinderen moest groot brengen, doet me dat deugd. Maar dat is het dan ook. Puzzelt u even mee? In Europa golden melkquota. Dat was om het aantal koeien en daarmee de hoeveelheid stront aan de knikker te beperken. Dan beslist 'iemand' dat de quota worden opgeheven. Jippie! Boeren gaan en masse stallen bouwen en koeien kopen. Meer melk! Ja, maar ook meer stront. In tweeërlei opzicht. Te veel stront en te veel melk. Dus lagere prijzen. Je zou zeggen: economie niveau hb

s-a. Nee, regeringsbeleid! Intelligentsia! En erger. Verkoop die koeien maar weer, zeiden onze vooruitzienders. Ja zeg, riepen de boeren, krijg nou wat! En dat kregen ze. Twaalfhonderd euro per koe die ze lieten slachten. Betaald door? Inderdaad, de melkkoe die belastingbetaler heet. Dezelfde die als consument nu ook de geëxplodeerde melk- en boterprijs betaalt. Aan de schandpaal met die bestuurders. Giftige eieren zat. Helaas gaan de daders verscholen achter de grote innovatie van de 21ste eeuw: Het Systeem. Het Systeem, schrijft de Israëlische filosoof Harari in zijn boek Homo Deus, zal de overgewaardeerde chimpansee die de mens is, veranderen in een bovenmaatse mier. Dat had mijn vader zaliger toch niet kunnen bevroeden toen hij in de jaren vijftig zijn blanke goud nog rechtstreeks vers en met overgave uit de melkbus tapte.