Vandaag gaat het over uniek.

Wij moderne, want goed ontwikkelde en bereisde burgers van een rijk en beschaafd land, voegen aan dit warme gevoel graag het besef toe dat we uniek zijn. Bij Chinezen en Indiërs

betwijfelen we het soms, maar aan de unieke individualiteit van onszelf mag geen ander komen. Wij koesteren de vrije wil die ons gegeven is en ons in staat stelt ons ten alle tijde te onderscheiden van onze medemens. Jammer dan. Nu ons huis in Frankrijk te koop staat, ontdekken we tot onze schrik dat er duizenden, tienduizenden babyboomers zo rond hun 50ste een huis in Frankrijk hebben gekocht en dat die (inclusief Freek de Jonge en zijn Hella) nu allemaal tegelijk rond hun 70ste van dat huis af willen. Met als gevolg een overspoelde markt die zelfs Freek noopt een speurdertje in de Telegraaf (!) te zetten. Een paar maanden geleden zei mijn vrouw: geen margarine meer, op die paar boterhammen die we eten doen we weer roomboter. Goed idee! Dat wel, maar ook hier: blijkens een bericht in de krant met tienduizenden tegelijk! De boterberg smelt, en daarmee onze idylle dat we origineel en uitzonderlijk zijn. Niks daarvan, gewoon de tijdgeest. Allemaal op de e-bike.