Vandaag gaat het over zondvloed.

Een bekende Franse uitdrukking is : 'Ap

res nous le deluge'. Na ons de zondvloed. In het Musée des Augustins in Toulouse zagen we van de Hollandse schilder Cornelisz van Haerlem het schilderij 'Devant le deluge', voor de zondvloed. We zien een groep onbekommerde vertegenwoordigers van de mensensoort, overduidelijk niet in het minst benauwd voor wat komen gaat. Maar verscholen in de achtergrond verschijnt dreigend de Ark van Noach. Ofschoon de voorstelling van 1616 is deed hij ons - het zal niet verbazen - sterk denken aan onze tijd, aan onszelf. Natuurlijk zien we de auto's over de boulevards razen en lezen we de berichten over 200.000 doden vanwege extreem weer in Europa tegen 2100 en jazeker kijken we er van op dat het water in Rome op rantsoen is. En ach, die Zwitserse gletsjers. Wat kan je doen? Minder vliegen? Ze vliegen toch. Niet 200 flessen water opbruiken in 10 dagen vakantie? Frankrijk is mooi, maar het water uit de kraan is niet te zuipen. Plastic soep? Nee joh, wist jij dat het uitgerekend een Nederlandse gast is die dat gaat oplossen?! Lachen toch? Doe effe niet zo somber. Schijnt die zon een keer, trekt meneer er wolken voor.