Vandaag gaat het over samenleven.

Leven in een hechte gemeenschap met gezamenlijke ervaringen waarin we gelijkheid en gelijkberechtiging delen, biedt ons de grootste kans op gelukkig zijn. Helaas klinkt dat als het paradijs waarvan we weten dat het verloren is. Wat deze geluksfactoren overigens niet minder waar en waardevol maken. Maar onze complexe, hectische maatschappij ervaren we steeds minder als samenleving. Daar zijn we zelf trouwens debet aan. Als mens hebben we van nature angst voor het andere, voor het vreemde, dus ook voor de ander die we als vreemdeling ervaren. Maar ook zichzelf is de mens een vreemde. Enerzijds zijn we zijn sociale dieren die graag samen zijn en samen werken en daar wel bij varen. Tegelijkertijd hebben we een ingeboren hang naar complotten, geloven we in bijgeloof, genieten we van roddel en achterklap, spreken we graag slecht over zij die niet wij zijn en zijn we bereid om concurrenten op welk vlak dan ook een hak te zetten. De keuze voor het een of het ander, voor het sociale of asociale

, is aan ons. Elke dag weer.