Vandaag gaat het over reacties.

Veel mawovrij-lezers reageerden op mijn stukje van woensdag over PwC. Ik had ook mazzel. Bij puur toeval verscheen tegelijkertijd de uitslag van een groot onderzoek naar de betrouwbaarheid van controles van de grote accountantsbureaus. Die laat nog altijd zeer te wensen over. ‘Ja logisch,’ reageert mijn dochter aan de dinertafel, ‘wie betaalt bepaalt. Een dienstverlener is er om het zijn opdrachtgever naar de zin te maken, niet om hem te ontmaskeren. Ergo, het systeem deugt niet. De overheid moet de controles overnemen.’ Goeie analyse, zou ik zeggen, maar ik zie de oplossing niet zo gauw gebeuren. Zelf dienstverleende ik jarenlang Ernst & Young. Ik assisteerde de heren bij hun grote offerte presentaties. Van zichzelf deden ze dat matig tot slecht. Ik constateerde weinig verbeteringszin. De zelfwaan was groot. Blijkbaar is dat – zie de PwC reclame en het rapport – niet veranderd. Helaas zijn ze bij lange na niet de enigen. Overal waar je tegenwoordig op drukt komt pus uit. We hebben decennia lang zitten slapen met z’n allen. Hopelijk maakt de nieuwe generatie aan dat gedogen een eind.