Vandaag gaat het over ervaring.

Ik heb maar 1 leven. Ik ben geboren uit 1 gezin. Ik heb 1 stad die ik de mijne kan noemen, 1 land, 1 taal, 1 volk. Ik heb 1 echt talent waarmee ik heb kunnen woekeren. Ik bespeel 1 instrument, ik heb 1 grote interesse. Ik heb 1 vak beoefend (dat nu al door de tijd lijkt achterhaald). Wel ben ik naar zo'n 50 landen gereisd. Dat is veel, maar slechts een kwart van het totaal en ik heb daarvoor vele tonnen aardolie verbrand en vervuiling en CO2 uitgestoten. De Masai waren imponerend, Zuid-India onvoorstelbaar, Zuid-Afrika apart, New York overweldigend. Maar heeft al dat nieuwe, dat andere, mij fundamenteel veranderd? Nee. Ik was op zoek naar meer maar kreeg het niet. Ik heb ervaren hoe beperkt ervaring is. Op alle terreinen. Het is altijd maar 1 op de miljoen. Niet wat je beleeft telt het meest, is mijn ervaring, maar hoe je leeft. Wie ben ik, voor mezelf, wie was ik, voor de ander?