Vandaag gaat het over afzienbare tijd.

Wat een mooi begrip is dat! Omdat niet wordt bedoeld de tijd die je afziet maar de tijd waar je naar uitziet. Het is dan ook altijd 'binnen afzienbare tijd'. Anders klopt het niet. 'Binnen afzienbare tijd' zal de Amsterdam Arena eindelijk de Johan Cruyff Arena heten. We kijken er naar uit. Ik beloof je dat we binnen afzienbare tijd gaan trouwen. Verloven, heette dat vroeger. Tijd voor de ringen. Binnen afzienbare tijd zullen we een nieuwe regering hebben. Ha! Hier wordt een loopje met de tijd genomen. We weten niet of het gaat lukken (in dit geval weten we dat zelfs bijna zeker) dus we vervagen onze belofte door 'binnen afzienbare tijd' te misbruiken. Want ja, is niet het hele leven een afzienbare tijd?

En dan zijn we weer terug bij afzien. Immers, dat is het soms, afzien tot het voltooid is, toch?