Vandaag gaat het over kopjes.

Kopjes met schotel wel te verstaan. Ze zijn er niet meer! Nergens te koop! Alleen maar bekers, bekers! Hoe kan dit? Wat is er aan de hand met dit land van koffie- en theeleuters? Zestig jaar geleden verzamelde mijn moeder dagelijks de buurvrouwen aan haar tafel om hun werksleur te doorbreken met de heilige trits koffie, koek en klets. We hadden daarvoor twee planken vol kopjes met schoteltje staan. Nu heeft mijn vrouw stad en land afgelopen. En ik heb van allerlei koffiekopjes.nl doorgespit, maar het is - op een enkele saaie uitzondering na - al beker wat de klok slaat. En dan meestal van die grote, lelijke, fel gekleurde, liefst nog met een lullig opschrift zoals HOT! of 'Ik ben van Ferry'. Met het kopje verdwijnt het ritueel: even pauze, even rust. De kwaliteit van het kopje koffie als metafoor voor de kwaliteit van leven. Met de beker worden we Amerikaanser: grote slokken, gauw thuis. Ik zie een gat in de markt voor de kwijnende Blokkers en Hema's. Maar weet u toch nog kopjes en schotel, tip ons, s.v.p.

. Tot zo lang dragen wij onze resterende exemplaren op handen.