Vandaag gaat het over weten.

In deze week van herdenken krijgen we aan onze dagelijkse portie verschrikkingen van oorlog, honger en geweld de beelden en getuigenissen toegevoegd van de Tweede Wereldoorlog. Opdat we niet zullen vergeten. Stefan Zweig, de beroemde Oostenrijkse schrijver, schreef vlak voor zijn zelfverkozen dood samen met zijn vrouw in 1942 in zijn indrukwekkende autobiografie 'De wereld van gisteren': 'De ergste vloek is dat de techniek het ons onmogelijk maakt de actualiteit ook maar een seconde te vergeten. Vroegere geslachten konden in tijden van catastrofes vluchten in eenzaamheid en afzondering; ons is het voorrecht voorbehouden in dezelfde seconde alles te moeten weten en voelen wat ergens op aarde aan verschrikkelijks gebeurt.' De wanhopige Zweig wist dat hij moest willen weten. Maar hij kon er niet meer tegen: het radiogeraas van Hitler. Ik heb al Trumpeleritis. Dat gezicht van het kwaad, dat aantrekt en afstoot, ik wil het niet meer zien. Mijn stille bede in deze dagen is dat zijn onzin geen waanzin wordt.