Vandaag gaat het over goed.

Deze vrijdag noemen we goed. Is het goed dat hij gruwelijk stierf om onze zonden te vergeven? Of is het goed omdat hij na drie dagen weer is opgestaan uit de dood, wat wij overigens twee dagen later al vieren. Ik zag deze week een onthullende documentairereeks op Canvas over de grote politieke fouten die Obama in zijn eerste termijn als president heeft gemaakt. Wist ik niet. Wij adoreerden hem, we vonden hem goed. Punt. Maar hij bleek vooral goed in het goed vinden van zijn eigen verheven ideeën. In de kerk die vandaag Goede Vrijdag viert, wordt het ware vertegenwoordigd door de figuur van Jezus en het goede door de persoon van Maria, die nog altijd een bron van licht en kracht is voor ontelbaren. Denken aan het kwaad, schreef ik ooit, is denken aan de man, denken aan het goede is denken aan de vrouw. Prettige Pasen.