Vandaag gaat het over gedogen.

Toen mijn vriend en ik de winterbanden van de auto bij zijn garagebox verwisselden voor zomerse exemplaren, reed een politieauto het terrein op en stopte bij een box vlak tegenover de onze. Twee agenten bonkten net zo lang op de deur tot er een bedremmelde jonge man verscheen. De ene agent pakte hem vast, de ander inspecteerde de box en vond een twintigtal goed gegroeide hennep planten. Meteen ging de jongen in de handboeien en met enig onhandig geduw achterin de politieauto. Het was een rot gezicht. Echt. De politie was duidelijk getipt maar echt blij met hun heterdaadje waren ze zichtbaar zelf ook niet. Hier zagen we al banden wisselend de werking van het Hollandse polder

gedoogbeleid. In Terneuzen staat een coffeeshop met 25 kassa's. Bingo! Maar de jongen die de plantjes water komt geven die zorgen voor de wiet die overal legaal wordt verkocht, gaat achter de tralies. Mede schuldig aan een misdrijf! Het zal. Maar het voelt shit. Omdat het niet klopt. Hopelijk gaat het nieuwe kabinet er eindelijk echt iets aan doen. Na een kwartier stonden er drie politie auto’s met zes agenten plus een motoragent. Nog geen vier plantjes per agent. Ik heb van achter de auto even stiekem naar de jongen gezwaaid. Denkend aan die waanzinnige spacecake van ooit en de vurrukkullukke nacht die volgde.