Vandaag gaat het over overwinteren.

Het werkwoord wil zeggen dat je jezelf over de winter heen tilt door je verkleumde Hollandse botten te verplaatsen naar een aangenamer klimaat, dus warmer, droger en blauwer. Tot zover het weerbericht. Minstens zo belangrijk bij overwinteren is de sociale component. Als gepensioneerde Hollander overwinter je bij voorkeur bij mede-Hollanders. Aan de Spaanse kusten klitten er zo'n 350.000 bij elkaar. Dat is twee keer Haarlem! Zorgvuldig vermijden ze de Noorse, Russische, Engelse en Duitse enclaves om daar uit te komen waar een 'broodje bal' en een 'patatje met' net zo gemeengoed (maar een stuk voordeliger) zijn als ‘thuis’ en waar zelfs de Roemeense serveerster aan de boulevard Hollands spreekt. Kenmerkend voor de man in ruste is dat je gebruind en in vrolijke kleuren gestoken het verhaal van je leven - wat deed je? wie was je? - aan zoveel mogelijk luisteraars kwijt raakt, elke dag weer, zodat je 's nachts gerustgesteld te bed kan: je bent er nog! En hoe!