Vandaag gaat het over lopen.

Mijn kleinzoon van vijftien maanden loopt. Nou ja, als je dat onzekere waggelen van hem over een afstand van vijf meter lopen mag noemen. Mijn kleindochter van zeven ligt plat op haar buik en vuurt hem aan. Even verderop zit zijn tweelingbroer op zijn dikke kont verbouwereerd toe te kijken. Ook in babyland is er baas boven baas. Grappig, hoe zijn toch al grote baby ogen van verbazing nog groter kunnen worden. Het loopje van zijn evenbeeld wordt in de familie met apps en filmpjes daverend gevierd. Terecht. Dat de aapachtige van het kruipen op handen en voeten overging op tweevoetig rechtop staan en lopen, was een stap in de evolutie die de loop van de wereld op zijn kop heeft gezet! Het wonder is, dat het wonder zich met elke mens herhaalt. Even denk je, waar blijft het, maar dan is het daar. Nog lang geen Bolt of Schippers, maar in de triomfantelijke lach en blije ogen zie je dat elk kind onmiddellijk beseft wat een belangrijk moment dit is. Zo, de eerste stap is gezet. Het lijkt een kleine, maar het is een grote, voor mens en mensheid.