Vandaag gaat het over vliegen.

In Badhoevedorp ligt de piloot van de KL 2037 naast zijn vrouw diep te slapen. In Lisse kruipt de stewardess van de vlucht even uit bed om te plassen. Op een haakje hangt haar KLM uniform klaar aan de kast. Ze raakt even liefdevol met haar hand aan de stof als ze er langs loopt. Vanuit haar kamer aan een gracht in Amsterdam kijkt een medewerkster van Starbucks nog even naar de lichtjes in het water. Ze is net thuis van uit en moet over vijf uur alweer op om in ijltempo duizenden espresso's doppio en lattes macchiato te maken voor even zovele ongeduldige luchtreizigers. In een grote tank op Schiphol klotst de kerosine die de Boeing naar Marseille zal brengen, zachtjes tegen de wanden. De man die het toestel gaat volgooien woont in Haarlem. De wekker naast zijn hoofd zal om vijf uur af gaan, want hij moet om zes uur op het werk zijn. Het is vier uur in de nacht. Ik kan niet slapen. Nog zes uur voordat ik naar Zuid-Frankrijk vlieg. Voor 52.50 euro, inclusief alle middelen en mensen die daarvoor nodig zijn. Voor 1500 kilometer is dat 3.5 cent per kilometer! Vraag niet hoe het

kan, maar profiteer er van.