Vandaag gaat het over filosofie.


We bespreken dezer dagen met een groepje rijpe mannen dat al meer dan twintig jaar samenkomt, het boek ‘De Nieuwe Democratie’ van Willem Schinkel. Denkend en schrijvend in 2011 wijst hij klip en klaar oorzaken, gevolgen en kansen van het populisme aan. En ontleedt hij haarscherp het gebrek aan echte politiek bij louter elitaire consensus. Hele alinea’s verwijzen miraculeus naar de opkomst van een type Trump dat er 5 jaar geleden nog helemaal niet was. Hoe knap. En onheilspellend. Schinkel waagt zich na zijn waardevolle analyse ook aan een voorstel voor ‘nieuwe wegen’. Daar hebben we helaas de afgelopen jaren niets van gemerkt. Rutte c.s. hadden of geen tijd om te lezen of waren ziende blind. Wijze profeten worden zelden in eigen land gehoord. Misschien nu, nu de Maas droog en het water ons aan de lippen staat. ‘Met filosofie,’ weet mijn kleindochter wijs, ‘stel je vragen waarop je het antwoord niet weet.’ Hoogste tijd om dat ook in de politiek te doen.