Vandaag gaat het over literatuur.


A.L. Snijders, de teerbeminde koning van het ZKV (Zeer Korte Verhaal) zag in de trein van Den Haag naar Zutphen al zijn medereizigers op hun I-phone loeren. Eentje uitgezonderd: zij knaagde een bakje rauwe wortelen weg. Maar niemand las een boek. Niemand. De oude literator concludeert op de radio dat het boek, hoe waardevol ook, zal verdwijnen, net als, hoe waardevol ook eens, het paard voor de kar. Terwijl ik luister naar de prachtige weemoed van zijn stem leest mijn vrouw haar 15de dikke pil van het jaar uit. En staan de boekhandels weer vol grote stapels. En fietsen de mensen met grote tassen naar de bibliotheken. En regent het recensies van boeken in de Volkskrant. Mijn vrouw klaagt wel dat 'ze veel te weinig over buitenlandse boeken schrijven.' Het brengt mijn gedachten op de enorme afzetmarkten voor boeken in de Duitse, de Franse, de Spaanse, de Chinese en de Engelse taal. Duizenden malen groter dan de onze. En ik visioneer de honderdduizenden kamertjes overal op de wereld waar honderdduizenden schrijvers en schrijfsters gebiologeerd door hun eigen verhaal eindeloos aan de toetsen zitten en zichzelf verwoed naar een toekomst tikken. In de literatuur!