Vandaag gaat het over duur.

Niet gedacht dat ik ooit nog eens blij zou zijn met de hoogte van de prijzen hier te lande. Maar na drie weken VS prijs je je gelukkig dat je hier woont. Glas huiswijn gemiddeld: 10.50 dollar. Kop koffie: 4 dollar. Biertje: 7-8 dollar. Afhaalpizza: 17.95 dollar. Komt bij: 7 procent belasting en 20 procent fooi. En geef niet 10 procent fooi, want dan krijg je een grauw uit een lelijk gezicht. Sterker, als je in een horecagelegenheid de rekening krijgt, hebben ze vast onderaan voor je uitgerekend hoeveel 20 procent fooi op dat bedrag is. Kun je de ‘gratuity’ er zo bijschrijven. En je kan het 'advies' niet missen, want het is rood omcirkeld met een pijl erbij! Waarom die aandrang? De gemiddelde waiter of waitress in de VS verdient 6 tot 9 dollar per uur. Voldoende weinig om van dood te gaan. Die grote fooi is dus van levensbelang. Vandaar de overdreven big smiles, de uitgelaten 'How are you today's', de vloedgolf aan water met ijs en de ongewenste refills van coffee en ice tea. Soms komen ze zo vaak aan je tafel om te vragen 'Are you guys OK?' dat je geneigd bent te antwoorden: 'Yes, if you stay away.' Maar dat moet je niet doen, want in Amerika moet je aardig zijn. Be nice. Have a nice day. Have a great day. Have a wonderful rest of the evening. Ja, ja, maar als er net een rekening is neergelegd van 120 dollar voor een middelmatige maaltijd voor twee, en de fooi van 25 dollar moet daar nog bij, dan is die wo

nderful evening zo wonderful niet meer. Daar ben je dan weer net Hollander genoeg voor. Dus: hoera, eindelijk weer een biertje voor twee euro tien.