Vandaag gaat het over morgen.

We logeren bij Nederlandse vrienden in West Palm Beach aan de Golden Coast van Florida waar baby boomers, big boats, booze, boys, blondies en beaches het leven dicteren. Bij de jachthaven staat een groepje Amerikanen in een kring te praten. Er wordt stevig gediscussieerd, het gaat hard tegen hard. Onderwerp zijn He and She. Een oudere man zegt: 'He may be crude but she is crooked.' Hij krijgt een grote vinger in zijn omvangrijke borstkast geprikt met de tekst:

'Where's the evidence? Don't give me that bullshit.' Een vrouw pakt mijn arm en fluistert: 'I honestly don't know what has gotten into these men. Say Trump or Hillary and they grab eachother by the throat. My problem is: how can it be that we have 300 million people in this country and only these two lousy candidates to choose from. Something in our system is failing and I don't know what it is.' Een immense reus met een vriendelijke uitstraling vraagt me of we de verkiezingsstrijd ook in Holland volgen. En knikt instemmend als ik 'Of course' zeg. Even later dwingt hij in de kring respect en stilte af als hij zegt: 'If she wins, there will be no difference. It's not ideal, not by far, but things will be about the same as they are now. But if he wins, everything will be different. I tell you, nothing will be the same. And that scares me guys. You know, tomorrow scares the hell out of me.'