Vandaag gaat het over blues.


Op 3 december aanstaande presenteren de Rolling Stones ‘Blue and Lonesome’, een album vol covers van oude bluesnummers. Precies een maand eerder, op donderdag 3 november, komt de Haarlemse blues band John the Revelator met hun gloednieuwe ‘Blue Skin Album’. Hard op weg naar hun uitbundig te vieren 50-jarig bestaan (in 2018!) geeft de band een optreden in het Patronaat in Haarlem. Helemaal aan het begin, rond 1970, was ik als jong pikkie manager van de band toen ze het Loosdrecht Jazz Concours wonnen en bij Phonogram een plaat, Wild Blues, mochten uitbrengen. Dat was wat! En net als de Stones, maar dan anders, is de band nog steeds bij elkaar en na talrijke albums hechter en actiever dan ooit. Ik mocht het nieuwe album alvast voor luisteren en hoorde een oorstrelende eenheid van soepele jams en knap doorontwikkelde studionummers waarin allerlei solo’s spannend in elkaar grijpen. Mijn conclusie: met de strot van Tom Huissen, de unieke gitaarsolo’s van Frans ten Kleij, de slides van Paul Dammers, de beats van Cor Dijkhuizen en de virtuositeit van Erwin Aubroeck op hammond organ is John the Revelator nog steeds een band die staat als een huis. Wie op 3 november naar het optreden komt, krijgt er voor z’n goeie geld het prachtig geïllustreerde album gratis bij! Zelf zit ik die dag in blues city New Orleans. Maar voor deze knallende knakkers geef ik graag de boodschap door. Komt dat horen!