Vandaag gaat het over moderne kunst.

Ik heb moeite met lijnen en vlakken, met volledig abstract, met installaties. Mijn oog kan getroffen zijn, maar mijn brein protesteert. Het wil uitleg, toelichting, rode draad, zingeving. Daarom met lichte tegenzin achter mijn vrouw aan naar museum Voorlinden in Wassenaar, het speeltje van multimiljonair Joop Caldenborgh (1940), verdiend met chemie die is omgezet in een kapitale collectie moderne kunst. Hoe verwarrend mooi was dat! Allereerst de omgeving. Bloeiende tuinen van Piet Oudolf in een oogstrelend decor van ongerepte duinen, weiden, meertjes en bos. Dan het gebouw. Nog nooit zo iets harmonieus qua ruimte, licht en afwerking ervaren. Natuurlijk hielp dat om plezier te hebben in de collectie. Zeker met toelichting middels een leerzaam boekje dat de bezoeker meeneemt op reis langs de prachtige wanden. Totdat je (oh schrik!) ineens de volmaakte, halfnaakte beeltenissen van je opa en oma meer dan viervoudig vergroot op de grond in een grote zaal ziet zitten. En je om de hoek een levensecht zwembad treft waar bezoekers onder water in hun kleren lopen en enthousiast naar je zwaaien. Zonder dat ze nat worden! Gaat dat meemaken. En zwaai terug.