Vandaag gaat het over schoonheid.


Na de heftige regens van dit weekeinde liep ik door het bos naar de supermarkt. Het herfstlicht van de lage zon parelde glinsterend van het vocht door het dunnende bladerdak. Voor mij uit op het pad wandelde een jonge moeder met haar dochtertje. Beiden zagen er prachtig uit met hun oplichtende blonde haren en sprookjesachtige rode laarsjes aan hun voeten. 'Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag,' zingzegde het meisje. 'Goed zo,' zei de moeder. Ik dacht dat ik haast had, dus ik passeerde. Geïmponeerd door hun schoonheid murmelde ik iets van 'School in de open lucht' en aaide het kind in een opwelling even over de bol. 'Vanmorgen had ze koorts, dus ik heb haar thuis gehouden, maar nu gaat het alweer veel beter,' zei de moeder en ze schonk me een stralende glimlach. Achter me hoorde ik het meisje onverstoorbaar doorleren: 'Januari, februari, maart, april, mei, juni, oktober, november, december.' 'Bijna goed,' zei de liefste moeder van het dorp. Na deze ontmoeting was de AH extra lelijk en druk. Bij de kassa krioelde het van de mensen. Licht geïrriteerd alweer sloot ik aan in de rij. Toen klonk er achter de schappen voor het vlees en de groente een kleine, heldere stem: 'Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag...' Heus, het komt goed met de wereld.