Vandaag gaat het over politiek.


De Nederlandse filosoof Jan Flameling spreekt van politiek zonder politici. In de discussie die volgt gaat het over de Haagse stolp, de Brusselse, de Parijse, die van Washington. Mannen en vrouwen, losgezongen van de leefwereld van hun kiezers, verstrikt geraakt in de strijd om hun eigen gelijk, hun eigen cijfers, hun eigen verhaal. In de Griekse stadstaten kwamen de burgers op afroep bij elkaar om te besluiten over door ambtenaren voorbereide maatregelen en wetten. Daarna gingen ze weer naar huis. Wij leven met beroepspolitici en in toenemende mate, zo lijkt het, ondervinden we als burgers daarvan de afstand. Let alleen al op de taal. Onze premier houdt koppig vast aan zijn 'Pleur op', VVD-leider Zijlstra meent onze cultuur te kunnen samenvatten als 'dat land waar we onze hamburgers laten aanbakken op de buurtbarbecue', en PvdA-voorman Samsom wil ons land almaar nog beter maken door 'Doorknokken!' (titel van zijn manifest). Hij laat ons weten dat hij 'brandt van ambitie om door te gaan.' Verkeerde teksten van op zich niet verkeerde mannen die in overvolle tijd doen wat in deeltijd beter past. Welke verlichte geest schrijft voor ons het grote, nieuwe verhaal? Democratie, maar dan anders.