Vandaag gaat het over dak.

Althans, over uit je dak gaan. Het dak, dat geheiligde gewelf dat ons sinds mensenheugenis beschermt tegen de inslag van regen, wind en kou (om het over eikels en kastanjes niet te hebben), dat dak, daar hoor je tegenwoordig uit te gaan, wil je een beetje meetellen in 'uit je dak gaan' land. Deze zomer waren er 1500 festivals in ons land waarop honderdduizenden keer op keer (een meisje uit Valkenswaard bezocht er 40!) dagen achter elkaar op en neer springend, ongelimiteerd uit hun dak gingen ('uit hun plaat' is iets platter maar mag ook). Het op van neer gaat met behulp van drugs, het neer van op komt als gevolg van drank. Beide middelen hebben de voetbalverslaggevers niet nodig die al bij 1-0 voor 'us Feyenoord' de luidsprekers uit je radio gillen. Toppunt was de halve gare die bij Feyenoord-Manchester United gilde: 'Hij fluit af, hij fluit af, HIJ FLUIT AF!!', steeds harder, steeds blijer, steeds onnozeler. Had hij in de Arena gezeten, het dak was er af gegaan.