Vandaag gaat het over seniorenmoment.


Het seniorenmoment is het moment dat je beleeft als de senior tegenover je een ellenlang verhaal vol overbodige details op je afvuurt zonder er maar een moment van blijk te geven dat hij beseft, dat hij je dat al drie keer heeft verteld. Een seniorenmoment is als een senior naast je aan tafel je vraagt: 'Kom, hoe heet die filmster ook alweer die toen, wanneer was dat nou precies, in die beroemde film speelde van die, ik dacht, Hongaars-Russische regisseur? Toe, help me even. Dat weet jij toch wel?!' Ik heb inmiddels zoveel van die momenten moeten verduren dat ik de 'Doet-er-niet-toe' regel in mijn kringen heb ingevoerd. Wie noch de naam, noch de plaats noch de tijd weet te melden, krijgt een welgemeend 'Doet-er-niet-toe' om z'n oren en moet verder z'n kop houden. Zelf reed ik pas geleden naar de slager, parkeerde de auto voor de deur, sloot monter aan in de zaterdagrij en kreeg ineens een raar soort gevoel in m'n hoofd. Iets klopte er niet, maar wat? Ik liep op de automatische piloot terug naar m'n auto. Meteen zag ik de sleutel nog in het slot steken. Tegelijkertijd hoorde ik het vreeswekkende geluid van een draaiende motor. De mijne! Verslagen leunde ik over de motorkap. Dit was het moment. Mijn seniorenmoment. Nooit denk je dat het jou zal gebeuren. Altijd de anderen. Die oudjes. Tot het er is. Zomaar op een zomerdag. Het verval. 'Doet u mij maar een stevige warme rookworst', zei ik tegen de slager. Kijken of het helpt.