Vandaag gaat het over levensvraag.


Op zijn doodsbed vroeg de beroemde Amerikaanse schrijver Saul Bellow (Herzog) zich af: 'Was ik een man of was ik een sukkel?' Goeie vraag, zij het een beetje laat als je een Nobelprijs winnend oeuvre op je naam hebt maar ook vijf echtgenotes versleet. Voor ieder van ons, somewhere along the line, komt die vraag langs. Als je alles hebt gedacht, onnoemelijk veel hebt gewenst, ontelbaar veel hebt gezien en het nodige hebt beleefd, dan is er altijd nog: wat heb ik gedaan? Wat is er dat ik zelf heb geïnitieerd, dat ik vanuit mezelf naar eigen aard en inzicht heb bijgedragen, dat ik heb toegevoegd? Kan ik daarmee zeggen dat ik een man was, of een vrouw, of was het niet genoeg of niet goed genoeg, zodat ik diep in mijn hart toch de sukkel ben die de anderen me niet durven te noemen. Soms komt het inzicht op tijd om te proberen er nog wat aan te doen. Een zesde vrouw, zou Bellow misschien opperen. Maar op het doodsbed, dat is zeker, ben je te laat, zij het niet voor het inzicht.