Vandaag gaat het over koopmansgeest.


Op uitnodiging gegeten in een eersteklas restaurant in het midden van het land. Het mocht wat kosten en dat deed het ook. Onder meer voor het water dat eindeloos werd bijgeschonken. En voor de koffie die ongevraagd werd voorzien van een tafel vol overdreven snuisterijen. Om de prijs op te drijven. Dat was om half twaalf ‘s avonds, vier uur na aanvang van de drie gangen! Beneden in een grote zaal vierde een groep van zeventig mensen feest met een diner, zodat de 'gewone' gasten anderhalf uur moesten wachten op hun hoofdgerecht. Godzijdank waren we met vier. Uiteraard geen woord van excuus, laat staan een extra broodje, laat staan een gratis watertje, laat staan een glaasje wijn van het huis. De Hollandse boeren koopmansgeest vierde weer eens hoogtij. Moet je in Frankrijk proberen. Kan je de tent meteen sluiten. Overigens heerlijk gegeten. Zevenmaands graslam! En weergaloos bijgepraat.