Vandaag gaat het over vooruitgang.

Vlak buiten het dorpje Tourves, op 40 kilometer van Aix, midden in de Provence, aan de oevers van de Caramy, scheerde een grote arend met zijn enorme vleugels laag over het terras; in de vigne vierge

die de muur bedekte, kwetterden honderden zwaluwen die in de zomeravond massaal uitvlogen om te luchtfietsen, in de late schemering gevolgd door de nerveuze tango van de vleermuizen; in een hoek van de carport zaten twee prachtig geborduurde nachtvlinders met een spanwijdte van 15 centimeter op elkaar. In de rivier sloeg de bever tussen de forellen zijn kalme slag; laag over het water toonden tientallen blauwe en bruine libellen hun schoonheid in de schittering van het licht en paardansten exotische grote vlinders. Er was zelfs een slang in het zwembad! We schrijven zomer 2000. Het is allemaal verdwenen. Gelukkig is er nog de zon, het licht en de diepblauwe lucht boven het wit en rood van de rozen tussen het paars van de lavendel. Maar er is ook het gejank van de camions en motards op de weg, het geraas van de machines in de fabriekjes op het nieuwe industrieterrein, het geblaat van de piepjes van achteruitrijdende vorkheftrucks en het gejank van een illegale kennel verwaarloosde jachthonden. Yes Bob, you old songwriter, you were right man, the times they are a changin'.