Vandaag gaat het over overbevolking.


Tegen het eind van deze eeuw zullen er op aarde 10 miljard mensen leven. Dat wordt dringen geblazen. Met alle bezwaren van dien. Maar je hoort er nauwelijks een politicus over. Als je gekozen bent om oplossingen aan te dragen, win je geen kiezers met sombermansen over een onoplosbaar probleem. Dan maar na ons de zondvloed. Intussen beurt Bill Bryson, de Amerikaanse schrijver, ons op met een verwijzing naar onze uniciteit. Het ondenkbare is toch maar mooi werkelijkheid geworden, zegt hij: ik ben er! Al is het maar voor even. In dat even kunnen we nadenken. Elke dag vijf minuten. Wie ben ik? In mijn rol als burger, als werker, als consument, als ouder, als bezitter. En wat betekent dat? Hoe vaker ik op elk gebied beslissingen neem die niet alleen goed zijn voor mij, maar ook voor de wereld, hoe verder weg de zondvloed. Zo is het toevallig ook nog eens een keer.

vrij.nWachten op het einde? www.mawol